Blog

Gelukkig personeel verzuimt minder en produceert meer

Door Anne Steensels
01 / 10 / 2019

Steeds meer werkgevers, waaronder Komma, krijgen aandacht voor de mentale gezondheid van werknemers. Als je zelf of een werknemer worstelt met problemen, stress, verdriet of een opeenstapeling van gebeurtenissen, is het nooit te laat om er iets mee te doen. Counseling is de perfecte manier om aan die mentale gezondheid te werken en heeft als grote voordeel dat het acuut inzetbaar is als het even niet goed gaat. Maar hoe gaat dat dan in zijn werk?

Wat is counseling?

De allereerste prangende vraag. Simpel gezegd is counseling een laagdrempelige vorm van emotionele hulpverlening. Bij counseling ligt de regie bij de klant. Mijn klant doet zijn of haar verhaal, ik help bij het verhelderen van gedachten en gevoelens. Vaak blijven gedachten bij jezelf in een kringetje ronddraaien zonder dat het je verder brengt. Dan is het fijn als er iemand is die je kan helpen om de situatie te overzien, zodat je uit die vicieuze cirkel kunt stappen. Ik geef geen kant-en-klare oplossingen, want ik ga er vanuit dat de oplossing in jezelf zit. 

Heb ik dat ook nodig?

Werkelijk ieder mens krijgt ooit te maken met een periode dat het even minder gaat. Dat kan op het werk zijn, maar uiteraard ook in privé sferen. Als je je even geen raad weet, is het goed om hierover te praten. Dan kan met een bekende, maar het is in geen enkel geval raar om eens te gaan praten met een buitenstaander. Zie het als ‘mental fitness’ en gun jezelf verbetering en opheldering.

blog image

Op de werkvloer

Hedendaags zijn er veel invloeden van buitenaf, ligt het verwachtingspatroon op het werk en privé torenhoog en wil iedereen ook nog álle ballen in de lucht houden. Het feit is dat werk en privé met elkaar verbonden zijn. Gaat het één niet goed, dan zal het ander daar ook van gaan lijden.

De meest voorkomende klachten van psychisch ziekteverzuim:

  • Teveel stress
  • Concentratie problemen
  • Piekeren
  • (Over)vermoeidheid / slecht slapen

De werkgever anno 2019 doet er verstandig aan om mee te gaan in de moderne tijd. Waar werkgevers steeds vaker hameren op fysieke fitheid, mag oog voor mentale gezondheid écht niet ontbreken. Gezien en gehoord worden door de werkgever is stap één. Als werkgever de mogelijkheid bieden om laagdrempelig hulp in te schakelen is een mooie tweede stap.

  

Claire:“Ik was continu druk, nam werk in mijn hoofd mee naar huis en zat niet 100% goed in mijn vel. Gesprekken bij Anne hebben me inzicht gegeven in hoe makkelijk ik eigenlijk ‘ja’ zeg tegen alles en iedereen. Nu heb ik zo mijn eigen methode bedacht om meer rust te creëren voor mezelf, zowel op het werk als privé. Met dank aan Anne én Komma. Superfijn!”

blog image

Voordelen van counseling

Counseling is acuut inzetbaar en laagdrempelig. Je hebt geen doorverwijzing van een dokter of psycholoog nodig en een afspraak is zo gemaakt. Bij Een en al oor Counseling kun je alles kwijt, of het nu gaat om privé situaties of werk gerelateerde vragen. Je kunt gebeurtenissen in vertrouwen kwijt, want door het beroepsgeheim zullen je dilemma’s niet zomaar op straat of bij je werkgever belanden. Ik kan als persoon die buiten de situatie staat, makkelijker objectief naar je vraagstelling kijken en waar nodig een spiegel voorhouden zodat je zelf nieuwe inzichten krijgt. Een oplossing die vanuit jezelf komt zorgt voor duurzame veranderingen voor de lange termijn.

Alles op een rij

Als medewerkers goed in hun vel zitten, is de werksfeer positiever en gaan mensen met meer plezier naar hun werk. Gaat het dan even minder en mogen mensen op welke manier dan ook aan zichzelf werken om de beste versie van zichzelf terug te vinden? Dan zorg je als werkgever voor minder verzuim, creëer je loyalere werknemers en wordt er beter gepresteerd. Een vorm van ‘mental fitness’, kan een mooie aanvulling zijn op je arbeidsvoorwaarden die je medewerkers een enorme boost kan geven. En daarmee ook jouw bedrijf of team. Overtuigd? Neem dan eens contact met me op.

Auteur: Anne Steensels

Ik weet uit eigen ervaring wat de kracht van counseling en een professioneel luisterend oor kan zijn. Met Een en al oor Counseling help ik mensen om in hun kracht te komen. Ik luister, denk mee en houd waar nodig een spiegel voor. Wat ik vooral niet doe is mensen zeggen wat te doen. Dit zou ook niet effectief zijn: ware verandering komt vanuit jezelf. Neem eens een kijkje op mijn website: www.eenenaloor.nl en zie wat ik kan betekenen.