Hanteer deze structuur voor je vacatures!

Trek random een stuk of 5 vacatures van indeed en bekijk ze eens. Waarschijnlijk start het overgrote deel van deze wervende teksten met een relaas over het bedrijf. Wat ze doen, waarom ze doen wat ze doen. Als je geluk hebt, lees je waarom je echt bij hen moet komen werken. Wat mij betreft is dit niet de meest handige start van een vacature. Zeker niet als je van me wil aannemen dat mensen niet zo’n lezers zijn en afhaken als het hen niet boeit. Ik leg je graag uit wat wél een goede structuur kan zijn.
Claire

Claire

Copywriter

  • 14-03-2024
  • 5 min

Doel van de tekst bepalen

We beginnen bij het begin, met een korte uitleg over het doel van een vacaturetekst. De bedoeling is om kwalitatieve kandidaten te werven. Het primaire doel is niet om je bedrijf te presenteren. Zelfs niet een klein beetje. Uit een vacature moet een sollicitant drie essentiële dingen kunnen opmaken. Deze zijn:

  • Wat moet/mag ik doen;

  • Wat krijg ik ervoor;

  • Aan welke vereisten moet ik voldoen.

Structuur aanhouden

Het is fijn om een vaste opbouw van de vacature te hanteren. Allereerst heb je daarmee een leidraad voor iedere nieuwe vacature die je schrijft en zien vacatures naast elkaar er netjes uit. Ook zorgt dit ervoor dat je geen belangrijke onderdelen over het hoofd ziet. De opbouw die wij hanteren is eigenlijk altijd hetzelfde, waarbij de aanwezigheid en de volgorde van erg belangrijk is.

1. Hele korte inleiding

Schrijf een korte inleiding van een regel of drie. Begin door de kandidaat direct aan te spreken. Bijvoorbeeld: ‘Hé marketeer’ of ‘Ben jij de monteur voor onze nieuwe bedrijfsbus?’. Laat ook kort weten waarom je iemand zoekt voor de functie. Groeit het bedrijf, gaat een trouwe collega jullie verlaten of zoek je versterking op een bepaalde post? Het opwarmen is hiermee begonnen.

2. Basisgegevens van het type vacature

Direct na de korte inleiding bied je in een opsomming of regel de gegevens aan die iets zeggen over het niveau van de functie. Op basis daarvan weet iemand al of de functie qua niveau kan passen. Het gaat om opleidingsniveau, aantal uren, vereiste jaren werkervaring én het salaris. Een voorbeeld:

Een weergave van de basisinformatie.

3. Wat ga je doen?

Nu volgt misschien wel het moeilijkste gedeelte. In een duidelijke omschrijving van de functie vertel je wat de belangrijkste werkzaamheden zijn. Gebruik bij voorkeur woorden die de organisatie en sfeer op de werkvloer omschrijven. Zorg dat de hoofdtaken en bijbehorende soft skills goed naar voren komen en omschrijf ook de essentiële klussen die misschien minder leuk zijn. Vergeet niet de samenwerking met andere collega’s, afdelingen of bedrijven te vermelden en hoe (in)formeel dat is.

Houd het kort en maak het vooral leuk om te lezen! Vermeld desnoods de fluitconcerten van collega’s in de werkplaats, de appelflap-verslaving van je kantoorgenoot of de overweldigende sportmentaliteit van het bedrijf tijdens jullie wekelijkse bootcamp.

4. Dit krijg je van ons!

Als het goed is heb je het salaris al bovenaan de vacature benoemd, anders is dit je moment. Doe het écht, want het zorgt ervoor dat mensen er überhaupt over nadenken om te solliciteren. In de overige bulletpoints in deze categorie vermeld je alle praktische én leuke zaken die de kandidaat kan verwachten wanneer die bij jullie komt werken. Denk aan een bovengemiddeld aantal vakantiedagen, bonus, winstuitkering, auto/fiets/telefoon/laptop van de zaak, kilometervergoeding, opleidingsbudget, flexibele werktijden, mogelijkheid om thuis te werken, een vast contract, de gezellige werksfeer, teamuitjes, lunch op vrijdag etc.

De grootste valkuil hierbij is dat de dingen die jij als standaard ziet, niet benoemd als leuke ‘secundaire voorwaarden’. Neem deze leuke dingen zeker niet voor lief! Ondersteun waar mogelijk met sfeerbeelden van de situatie op de werkvloer of footage van bedrijfsuitjes.

Een glimp van de sfeerbeelden bij onze vacatures.

5. Wat heb jij ons te bieden?

Pas nádat je een opsomming hebt gegeven van de dingen die je als bedrijf te bieden hebt, maak je een opsomming van de vereisten. Maak bulletpoints met de allerbelangrijkste skills die een kandidaat moet hebben voor deze functie en laat twijfelachtige vaardigheden achterwege. Dit rijtje wil je namelijk kort houden en in ieder geval korter dan de lijst met zaken die je te bieden hebt.

Denk in dit rijtje aan het gewenste werk- en denkniveau, een afgeronde opleiding in een bepaalde richting, certificaten die nodig zijn, aantal jaren aantoonbare werkervaring én benodigde soft skills. Bedenk jezelf wat het minimum is dat een kandidaat te bieden moet hebben en weet ook dat mensen vaak extra’s meebrengen waar je wellicht zelf niet eens aan had gedacht. Het belangrijkste is dat in deze krappe arbeidsmarkt geschikte kandidaten zich kunnen identificeren aan de eisen die jij stelt.

6. Bedrijfsinformatie

Onpopulaire mening: de bedrijfsinformatie mag je ook weglaten. It’s not about you. Zoals ik in de inleiding al zei beginnen veel bedrijven met een langdradig verhaal over zichzelf. Zet die kandidaat maar eens in het zonnetje! Overweeg een hele korte omschrijving over je bedrijf te schrijven voor vacatures die je op indeed of een ander platform plaatst. Zet deze informatie helemaal onder in de vacature. Meer diepgaande informatie kan een sollicitant op je website vinden. Is de informatie over je bedrijf én de cultuur niet terug te vinden op je website, dan is er iets anders aan de hand. In dat geval, bel mijn collega Lars.

7. Call to action

Lijkt simpel, gaat vaak fout. Laat op het einde van de vacature weten wat iemand moet doen bij interesse. Welke stukken moet die aanleveren en aan wie mag de kandidaat de sollicitatie richten. Plaats bij voorkeur een foto van de contactpersoon bij de call to action om het wat persoonlijker (lees: laagdrempeliger) te maken. Ook belangrijk: laat weten binnen welke termijn je van plan bent te reageren óf geef een sluitingstermijn aan. Dat helpt een sollicitant een drempel over, want veranderen van baan is nu eenmaal stressvol.

Enorme uitdaging

Een goede vacature valt of staat met de invulling van de bovenstaande structuur. Mensen die solliciteren willen graag weten wat ze gaan doen en nóg belangrijker: wat ze ervoor terugkrijgen. Als werkgever beantwoord je eerst de belangrijkste vragen om vervolgens pas eisen te gaan stellen of jezelf te presenteren. En dan uiteraard op een enigszins leuke manier. Zie het maar als een enorme uitdaging!

About the author
Read more
Kennismaken

Sparren over wat dan ook? Wij zijn benieuwd.

Neem contact op