AI, wat betekent het voor jou?

Kunstmatige intelligentie, oftewel Artificial Intelligence (AI), is al een tijdje hip in de tech industrie. Van chatbots tot voorspellende analyses, AI heeft het potentieel om de manier waarop bedrijven werken en beslissingen nemen te revolutioneren. Maar moeten we ons zorgen maken? Wat kan AI voor ons doen en waar liggen de beperkingen? Daar heb ik het in dit blog met je over.
Fons

Fons

Head of Operations

  • 12-05-2023
  • 3 minuten

Je leest deels gegenereerde tekst

Om te beginnen, de bovenstaande intro is voor het grootste gedeelte gegenereerd met ChatGPT, een AI tool ontwikkeld door het Amerikaans onderzoekinstituut OpenAI. Best geinig, toch? Je geeft de chat tool een opdracht en meestal voert de tool dit bijzonder goed uit.

Waarom is er zoveel om te doen?

AI is zeker niet nieuw. Sterker nog, de eerste vormen van AI tools zijn midden jaren 50 ontwikkeld. Toen nog niet beschikbaar voor iedereen, maar gemaakt om een specifiek doel te dienen. Bijvoorbeeld het oplossen van een wiskundeprobleem. Baanbrekend op zichzelf, maar nog niet echt geschikt voor een breed publiek.

Zonder dat jij je er misschien bewust van bent, is kunstmatige intelligentie behoorlijk doorgedrongen tot het dagelijkse leven en dus inmiddels wél beschikbaar voor breed publiek. Bijvoorbeeld op je telefoon die Siri of Google Assistant heeft. Denk ook eens aan de Tesla met een automatische piloot, Spotify algoritmes, advertenties op social media of veiligheidssoftware voor grote banken. Dat komt ineens wel heel dichtbij!

De laatste jaren worden computers steeds sneller en krachtiger, de hoeveelheid data die we verzamelen groter en de algoritmes beter. Dit zijn factoren die ervoor zorgen dat ook andere tools, zoals ChatGPT, Dall-E en Flair.ai zich zo hard ontwikkelen. En met de razendsnelle ontwikkelingen is het voor sommige mensen ook reden tot paniek. Want moeten we straks echt gaan samenleven met robots? Raken we onze banen kwijt? Of erger nog: blijft er nog wel íets van ons of het normale leven over?

Kunstmatige intelligentie bij Komma

Hoe gebruiken we bij Komma eigenlijk kunstmatige intelligentie? En raken wij eigenlijk in paniek? Een goed moment om, tussen alle grootse en Amerikaanse voorbeelden, eens over te schakelen naar Budel.

Een van de bekendere AI tools, ​​Midjourney, is een goed voorbeeld van hoe onze designers en marketeers kunstmatige intelligentie gebruiken als inspiratie en ondersteuning voor hun werk. Midjourney is een tool die afbeeldingen genereert op basis van gebruikersinput. Het werkt simpel. Jij geeft de tool een zo specifiek mogelijke opdracht en Midjourney genereert je afbeelding. Onderstaand een mooi voorbeeld:

De opdracht: Healthy woman, mid thirthy, snacking yoghurt with strawberries, outside, garden, flowers, sunshine, diet

Het resultaat:

Voor de duidelijkheid: niets aan de bovenstaande foto is echt. De persoon, de locatie of al het andere dat je ziet, bestaat niet. Alles op de foto is volledig zelf bedacht door Midjourney.

Ook wordt er bij online marketing gebruik gemaakt van een stukje AI/machine learning om bijvoorbeeld online advertenties te plaatsen. We geven Google Ads een aantal zinnen/steekwoorden en hiermee worden meerdere advertenties gegenereerd. Deze worden vervolgens allemaal getest en de advertentie die het beste werkt, wordt het meeste ingezet.

En ook de ontwikkelaars waren er snel bij. Zo wordt er af en toe gebruikt gemaakt van ChatGPT om een voorstel te doen voor een ingewikkelde functie. Handig! Ook wordt er geëxperimenteerd met software die met je meekijkt en advies geeft over ‘best practices’ bij het schrijven van code.

Moeten we ons zorgen maken?

Volgens mij schemert het antwoord op deze vraag eigenlijk al wel door. Toch even voor alle duidelijkheid: nee, we hoeven ons geen zorgen te maken. Niemand, in onze optiek. Bij Komma geloven we niet dat AI ons werk kan overnemen. Nu in ieder geval niet. Daarvoor is het nog net teveel computer en zijn voor sommige dingen gewoon mensen nodig. Een tekst met de juiste tone-of-voice voor een klant, zonder dubbele informatie erin. Of afbeeldingen die overeenkomen met de werkelijkheid. Want eerlijk is eerlijk, het gaat soms ook gewoon mis.

De opdracht die we eerder gaven aan Midjourney. Iets met een vrouw en yoghurt, weet je nog? We hebben ook een poging gedaan om ‘sitting on a chair’ toe te voegen aan die opdracht.

Het resultaat:

Yikes.

Kortom, omarm AI in wat je doet. Zorg dat het je leven makkelijker maakt, maar ga er niet vanuit dat het (op de korte termijn) alles voor je kan overnemen. Tenzij je tevreden bent met de bovenstaande foto.

Over de auteur
Fons Head of Operations
Lees verder
Kennismaken

Sparren over wat dan ook? Wij zijn benieuwd.