Waarom is er zoveel om te doen?
AI is zeker niet nieuw. Sterker nog, de eerste vormen van AI tools zijn midden jaren 50 ontwikkeld. Toen nog niet beschikbaar voor iedereen, maar gemaakt om een specifiek doel te dienen. Bijvoorbeeld het oplossen van een wiskundeprobleem. Baanbrekend op zichzelf, maar nog niet echt geschikt voor een breed publiek.
Zonder dat jij je er misschien bewust van bent, is kunstmatige intelligentie behoorlijk doorgedrongen tot het dagelijkse leven en dus inmiddels wél beschikbaar voor breed publiek. Bijvoorbeeld op je telefoon die Siri of Google Assistant heeft. Denk ook eens aan de Tesla met een automatische piloot, Spotify algoritmes, advertenties op social media of veiligheidssoftware voor grote banken. Dat komt ineens wel heel dichtbij!
De laatste jaren worden computers steeds sneller en krachtiger, de hoeveelheid data die we verzamelen groter en de algoritmes beter. Dit zijn factoren die ervoor zorgen dat ook andere tools, zoals ChatGPT, Dall-E en Flair.ai zich zo hard ontwikkelen. En met de razendsnelle ontwikkelingen is het voor sommige mensen ook reden tot paniek. Want moeten we straks echt gaan samenleven met robots? Raken we onze banen kwijt? Of erger nog: blijft er nog wel íets van ons of het normale leven over?