Tekstschrijven voor beginners: 3 tips om te starten

Leren om teksten te schrijven voor websites? Dat leek mij erg leuk. Hoi, ik ben Isis, en ik heb de afgelopen week stage gelopen bij Komma. Als beginnende copywriter ga ik jou helpen met het schrijven van je eerste stuk. De belangrijkste dingen die ik heb geleerd over copy, ga ik je nu vertellen. Zodat ook jij kan beginnen met het schrijven van impactvolle teksten.
Isis

Isis

Stagiaire copywriting

  • 01-12-2023
  • 3 minuten

Weet wat je wil schrijven 

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar alles begint met het kiezen van je doel. Voordat je enthousiast begint te typen, stel jezelf de vraag: 'Wat wil ik eigenlijk bereiken met deze tekst?' Dit versterkt de boodschap enorm, omdat de tekst dan gestructureerd wordt. Hierdoor komt het idee veel krachtiger over. Dit maakt het voor jou als schrijver ook een stuk makkelijker om kwalitatieve teksten te schrijven.

Ken je doelgroep

Daarnaast wil je ook het doel van je doelgroep goed begrijpen. Uiteindelijk wil je hun aandacht trekken. Dat lijkt heel lastig, maar daar is een hele simpele manier voor. Stel je even voor dat je al weken ergens tegenaan loopt en dan plots kom je de oplossing tegen. Laat jouw tekst dit missende puzzelstukje zijn. Zet jezelf eens in de schoenen van de lezer van je tekst. Welke frustraties hebben zij? Langzaam internet? Gillende kinderen? Te weinig motivatie? Als je de juiste frustraties benoemt in je tekst, zullen ze meer willen horen omdat ze zich volledig begrepen voelen. Hoe specifieker je die pijnpunten weet te benoemen, hoe meer ze aan je lippen hangen.

Krachtige woorden

Natuurlijk zijn er ook kleine trucjes die je op weg kunnen helpen. Zo zijn er bepaalde woorden die heel krachtig zijn, omdat ze een onbewuste reactie oproepen. Het eerste sterke woord is 'als'. Wat als je morgen kon stoppen met werken? Het woord 'als' zorgt ervoor dat mensen vrijer gaan denken en meer mogelijkheden zien omdat ze uitgenodigd worden om te dromen. De woordkeuze speelt een grote rol omdat er veel verschil kan zitten in de interpretatie van twee woorden die veel op elkaar lijken. Een voorbeeld hiervan zijn de woorden 'want' en 'omdat'.

Want: Wanneer je het woord 'want' gebruikt, wordt alles wat daarna volgt vaak als mening beschouwd. Volgens onderzoek pauzeren mensen bij het lezen van dit woord om het kritiseren te bekijken. 
Omdat: Alles wat na het woord 'omdat' komt, wordt vaak gezien als de waarheid. Dit komt omdat het woord veel door ouders wordt gebruikt om hun kinderen dingen uit te leggen. Hierdoor zit het van kinds af aan al ingebouwd dat na 'omdat' iets kloppends komt.

Houd het eenvoudig

Een goede webtekst lijkt absoluut niet op een Harvard essay. Dat zijn twee compleet verschillende manieren van schrijven. De lastige woorden die slim klinken in een essay zijn absoluut niet sterk voor webteksten. Zeker wanneer je doelgroep de consument is, wil je zo min mogelijk moeilijke woorden gebruiken. De boodschap moet zo duidelijk mogelijk zijn. Houd het dus eenvoudig. Gebruik korte zinnen, simpele woorden en algemene taal. Zo bereik je de meeste mensen en kost het de minste moeite om jouw tekst te lezen.


Nu je deze essentiële stappen kent, van simpele woorden kiezen tot het begrijpen van je doelgroep, ben jij helemaal klaar om die pakkende teksten te schrijven. Probeer eens wat uit, en onthoud, het hoeft niet in één keer perfect te zijn. Door je teksten steeds weer bij te schaven, wordt het een steeds duidelijker en beter verhaal.

Succes!

Over de auteur
Isis Stagiaire copywriting
Lees verder
Kennismaken

Sparren over wat dan ook? Wij zijn benieuwd.