Krachtig presenteren voor de camera: met deze tips blijf je plakken

Veel mensen kunnen praten als Brugman, totdat er een camera voor hun neus staat. Dan klappen ze dicht, komen niet meer uit hun woorden of klinken ze als de navigatiestem van Google Maps. Herken je je hierin? Wees gerust, bijna iedereen zal dit probleem herkennen. In deze blog geef ik je een aantal nuttige tips, hoe je goed voorbereid en natuurlijk op beeld kunt presenteren.
Twan

Twan

Head of Marketing

  • 06-03-2024
  • 3 min

Ontspanning

Misschien wel het allerbelangrijkste is ontspanning. Stress voel je namelijk niet alleen zelf, dat is ook zichtbaar op beeld. Mensen gaan vaak sneller praten en komen minder overtuigend over. Natuurlijk is dit niet zomaar iets wat je aan en uit kunt zetten, maar het kan helpen om vooraf ademhalingsoefeningen te doen. Op YouTube staan tal van video’s die je hierbij kunnen helpen.

Veel van deze oefeningen duren slechts 1 à 2 minuten, dus gebrek aan tijd kan geen smoes zijn. Zorg verder voor kleding die comfortabel zit, bereid je tekst goed voor en wees op tijd aanwezig op de set. Mocht de locatie niet van belang zijn, kies dan voor een plek waar je je altijd op je gemak voelt en vermijd een drukke winkelstraat. Dat alles kan helpen om net wat meer rust in je hoofd te krijgen.

Wees jezelf

Iedereen kent wel de Snickers reclame die standaard afsluit met ‘Je bent jezelf niet als je trek hebt’. In de reclames worden mensen afgebeeld in rollen waarin ze totaal niet thuishoren. Precies dat zie je ook op het moment dat de camera aan gaat. Mensen nemen een rol aan, waardoor alles een beetje nep aanvoelt. Dat wil je natuurlijk niet, dus wees vooral jezelf. Praat je normaal rustig met af en toe wat eeuhs tussendoor, doe dat dan ook hier. Praat je veel met je handen en hou je wel van een beetje humor, gebruik dat dan ook en zorg dat dit in het script verwerkt zit.

Een andere veelgemaakte fout is dat mensen het script gaan voorlezen. Dat merkt de kijker meteen, dus vermijd dit; je bent geen nieuwslezer. Het script aandachtig van tevoren doorlezen is prima, maar je moet het wel natuurlijk overbrengen op beeld. En of je harder moet praten voor de camera? Nee, je krijgt eigenlijk altijd wel een microfoontje en die vangt jouw normale stemgeluid prima op.

Houding

Presenteren voor de camera is meer dan alleen wat woordjes oprammen. Je houding is natuurlijk ook super belangrijk, want niemand wil zichzelf onderuitgezakt op een stoel terugzien op beeld. Dit kun je het beste vooraf een keer oefenen voor de spiegel. Afhankelijk van je rol, ga zitten of staan en controleer of je houding actief is. Een actieve houding kenmerkt zich door een rechte rug met de borst vooruit en kin omhoog.

Als je dan toch voor de spiegel staat, kun je gelijk oefenen wat je met je armen doet. De voorkeur is dat je gebruikmaakt van armgebaren die aansluiten bij hetgeen wat je zegt, dat maakt de video aantrekkelijker om te kijken. Weet je niet wat je met je armen moet doen? Probeer ze dan voor je middel te vouwen. Dit ziet er vaak veel beter uit dan je armen stijf naast je te houden, of nog erger, in je zakken.

Weet dat je er zeker niet alleen voor staat. Op de set is er altijd wel iemand die je kan helpen met de bovenstaande tips. Uit onze ervaring komt het altijd goed, al kost het soms een uur en andere keren een hele dag om alles op beeld vast te leggen. Na het lezen van dit artikel moet het bij jou zelfs in een halfuur gepiept zijn. ;)

Over de auteur
Twan Head of Marketing
Lees verder
Kennismaken

Sparren over wat dan ook? Wij zijn benieuwd.