Aan de slag met video! 7 handige tips om zelf te beginnen

Hoe krachtig en veelzijdig video is hoeven we hopelijk niet meer uit te leggen. In 2020 werd de webcam vaker gebruikt dan ooit te voren: videocalls met klanten, digitale vrijdagmiddagborrels, webinars en ga zo maar door. Bijna niemand kan meer zonder.
Twan

Twan

Head of Marketing

  • 14-04-2021
  • 4 minuten

Dat merkt YouTube ook. Iedere dag komen er maar liefst 2,4 miljoen Nederlanders naar het platform. Toch laten bedrijven het nog vaak links liggen. Hopelijk komt daar na vandaag verandering in, want je hoeft echt geen Steven Spielberg meer te zijn om iets professioneels online te slingeren.

Tip 1: Het hoeft geen 10 te zijn

Bijna iedereen heeft last van een beetje camera-angst. Zodra het beeld loopt komen die zinnen er net wat minder soepel uit, omdat je nadenkt over ieder woordje wat je wilt gaan uitspreken. Je bent bang dat je iets verkeerds zegt, maar je video hoeft helemaal geen 10 te scoren. Integendeel zelfs, Het komt veel oprechter over als je af en toe wat uuhh’s gebruikt. Dat doen de Enzo Knol’s van deze wereld ook. Probeer te ontspannen en oefen eerst je verhaal een aantal keer met de camera uit.

Tip 2: Werk een script in hoofdlijnen uit

Om wat spanning weg te nemen is het verstandig om vooraf een script uit te werken. Wat wil je gaan vertellen? Noteer een aantal steekwoorden in chronologische volgorde, zodat de hoofdlijnen helder zijn en je ze niet vergeet. Noteer geen zinnen, want dan wordt het een spreekbeurt. Zorg dat je script op één A4’tje past. Stap 2 is om na te denken over de beelden die bij je steekwoorden horen. Wil je voorbeelden gaan gebruiken, wat sfeershots toevoegen of wisselen van camerapositie? Allemaal dingen om vooraf over na te denken, zodat je achteraf niet hoeft te zeggen: ‘shit, hadden we dit nu maar zo opgenomen, dat was veel beter geweest.’

Tip 3: Koop een microfoontje

Als iets storend is in een video, dan is het wel ruis. Windvlagen, achtergrondstemmen, een spreker die niet te verstaan is, langsrazend verkeer; je wil het allemaal niet hebben. Gelukkig is dit tegenwoordig makkelijk te voorkomen. Voor 25 euro heb je al een meer dan prima microfoontje. Dit haalt alle ruis weg én de spreker is luid en duidelijk te verstaan. Ons advies is daarom om te investeren in geluid en niet in beeld, want iedereen heeft tegenwoordig wel een smartphone waarmee je full HD of 4K beelden kunt schieten. Daarnaast ben je voor een fatsoenlijke videocamera al snel honderden tot duizenden euro’s kwijt.

Tip 4: denk aan de verlichting

Naast ruis wil je ook geen donkere beelden in je video hebben. Probeer daarom om ruimtes zonder ramen te vermijden. Het beste licht is daglicht, dus zoek dat ook op. Film in een lichte hal bijvoorbeeld of ga naar buiten. Kijk waar de zon staat en film met het licht mee, zo voorkom je tegenlicht op de video. Over zon gesproken; het meest ideaal is dat je die nauwelijks ziet, maar enkel een laag dunne wolken. Dit weertype zorgt voor minder schaduwen en voorkomt dat je je ogen dicht gaat knijpen.

Tip 5: Zorg voor een standaard

Nog een ergernis die je liever niet ziet: trillend of schokkerig beeld. Dit is gemakkelijk te voorkomen door je camera niet in je handen te houden, maar op een standaard te zetten. Dit geeft de kijker rust en dat maakt het prettiger om naar te kijken. Een simpel statief heb je al voor 30 euro, dus dat is het geld zeker waard. Wil je bewegende beelden gaan maken? Google dan naar gimbals, dit zijn stabiliserende houders die je camera altijd recht houden.

Tip 6: Voeg ondertiteling toe

In de trein, op kantoor of in een drukke binnenstad: lang niet altijd is het wenselijk of prettig om geluid af te spelen. Ondertiteling toevoegen lost dit probleem in één klap op. Tuurlijk is het niet het leukste taakje om te doen, maar je hebt gelukkig tal van gratis software die je hierbij helpen. Zelf gebruik ik Subtitle Edit, maar ook YouTube heeft een hele simpele ondertitel-functie. Let er bij het ondertitelen op dat je tekst duidelijk leesbaar is en het synchroon loopt met wat de spreker zegt. Vermijd verder lange zinnen, want dat leest niet prettig. Ook is het goed om eens te kijken naar de richtlijnen voor ondertiteling.

Tip 7: Maak een checklist

Zoals je hebt gelezen zijn er stiekem best veel punten waar je op moet letten en dat is nog lang niet alles. Ik had nog wel 10 tips toe kunnen voegen, maar dit is te veel om allemaal te onthouden. Maak daarom een checklist. Hieronder vind je alvast wat handige input voor je lijstje:


Vóór het filmen:

  • Camera/smartphone opgeladen?

  • Smartphone op vliegtuigmodus gezet?

  • Alle beeld- en geluidsinstellingen nagelopen?

  • Microfoon aangesloten en getest?

  • Script uitgewerkt en voorbereid?

  • Staat het statief stevig en op de juiste positie?

  • Camera staat op ooghoogte van de spreker?

  • Staat de spreker goed in beeld?

  • De filmruimte heeft voldoende licht?

  • Op het beeld zijn geen storende schaduwen of weerspiegelingen te zien?

  • De filmruimte is interessant voor de kijker?

  • Op de achtergrond zijn geen storende elementen te zien?


Tijdens het filmen:

  • Zit er voldoende ruimte voor en na de shots om te knippen?

  • Is het beeld stabiel en zit er niet te veel beweging in de shots?

  • Komt de spreker natuurlijk en oprecht over?

  • Is het een interessant verhaal om naar te luisteren?

  • Is de kwaliteit van het beeld goed?


Na het filmen:

  • Is het geluid juist gesynchroniseerd met het beeld?

  • Zijn alle foutieve stukjes eruit geknipt?

  • Is alles goed aan elkaar gemonteerd?

  • Is de ondertiteling toegevoegd?

  • Heb je je collega’s de video laten zien en gevraagd om feedback?


Nu heb je genoeg tips & tricks om aan de slag te gaan, dus waar wacht je nog op? Je kunt het beste gewoon beginnen. Probeer de tips toe te passen en neem gewoon een eerste versie op. Zeker met video geldt ‘al doende leert men’, hoe vaker je het doet, hoe professioneler je video’s worden.

Succes!

Over de auteur
Twan Head of Marketing
Lees verder