Blog

WordPress: de sluipmoordenaar

Door Claire Lardenois
04 / 03 / 2021

De vraag of we WordPress gebruiken, krijgen we vaak. Heel vaak. Het antwoord op deze vraag is nee. De uitleg waaróm dan toch niet, is minder kort en krachtig. Wanneer je je verdiept in het laten maken van een website, vliegen al snel de pluspunten van WordPress je om de oren. Verleidelijk om in mee te gaan, want het is nogal wat om je een weg te banen in onbegrijpelijke nerdy programmeer termen. We vergelijken het met dé voormalig nummer 1 koffiebeleving: Senseo. Een echte allemansvriend, maar is het ook de beste koffie?

Allemansvriend

Ja, want dat is het. Er lijkt bijna geen website meer live te staan die er niet op draait. Maar wat is WordPress nu eigenlijk? Simpel gezegd is het vrij te gebruiken software om websites te maken en onderhouden. Sommige professionele programmeurs gebruiken het als basis om hun beheersysteem en maatwerk websites op te bouwen. Tot zover is er nog niet veel om opmerkingen over te maken.

Het ‘mooie’ van WordPress is, dat zelfs leken ermee aan de slag kunnen. Rondom WordPress bestaat een enorme winkel aan kant-en-klare themes en plugins die ervoor zorgen dat iedereen in een handomdraai een website in elkaar zet met alle functionaliteiten die je maar wenst. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door programmeurs, techneuten en hobby developers die mee bouwen en zo hun steentje bijdragen aan de goed gevulde WordPress winkel.

blog image

Probleem

Klinkt goed, toch? Nou, nee eigenlijk. De ‘kant-en-klaar’ knutselwebbouwer levert misschien op korte termijn goedkoop en snel resultaat á la Senseo, maar kwalitatief is iets anders. Helaas is het eerder regel dan uitzondering dat WordPress op de knutsel-manier wordt gebruikt en juist daar gaat het mis.

#1 Maandelijkse updates maken niet perse veilig

Niet meer dan eens kloppen mensen bij ons aan met een compleet gecrashte website of een gehackt exemplaar. WordPress en z’n plugins zijn zo ontzettend veelgebruikt, dat het voor hackers erg interessant is. Want waar veel gebruikers zijn, ligt een mooie uitdaging om op zoek te gaan naar een lek. Eén goeie aanval, kan erg veel schade aanrichten bij miljoenen websites. 

Waar normaliter één programmeur of een vast team ontwikkelaars aan je website werkt, zijn dat in het geval van de knutselwebsite, een heleboel mensen die niet samenwerken. Al die versies en stukjes code moeten geüpdatet worden om ervoor te zorgen dat je niet met een gecrashte website achterblijft. Niet eens per jaar of na grootschalig onderhoud, maar wekelijks. De claim ‘veiligheid door regelmatige updates’ geldt dus eigenlijk niet. Het is hartstikke onveilig en onoverzichtelijk.

blog image

#2 Tra-haaag

Door het gebruik van al die opties uit verschillende hoeken ontstaat er vaak een onsamenhangend geheel. Het ene is niet op het andere afgestemd en programmeer technisch kan er geen winst worden behaald door zo efficiënt mogelijke code. Daarnaast draaien er op de achtergrond vaak een heleboel extra functies mee die je nooit gebruikt. Geen structuur, rommeligheid en inefficiënte code dragen alles behalve bij aan de snelheid van je website. En laat Google nou juist een groot fan zijn van snelheid! Een trage website betekent een lagere ranking.

Dan kun je afbeeldingen nog zo klein mogelijk maken, je thema wijzigen of allerlei data verwijderen, maar het probleem zit vaak veel dieper dan dat. Ligt de traagheid eenmaal op de loer, dan heb je dit niet zomaar (zelf) opgelost.

#3 Goedkoop duurkoop

Koop jij voor weinig geld de beste plaatsen? Krijg jij de mooiste producten voor niks? Komt geluk jou altijd zomaar aanwaaien? Buitenkansjes krijgt iedereen wel eens, maar wanneer het om serieuze keuzes gaat komt het niet snel voor. Krab even achter je oren als je voor weinig geld en/of in weinig tijd het ‘beste’ resultaat krijgt aangeboden.

Wellicht heb je te maken met een knutselbouwer. Door middel van kant-en-klare features wordt er gezorgd dat het eindresultaat bij jouw wensen in de buurt komt, maar dat gelijktijdig zoveel mogelijk klanten kunnen worden bediend. Specifieke wensen, die alleen voor jou gelden, zijn praktisch nooit te realiseren. Enerzijds omdat dit binnen de gekozen opties van de webbouwer niet of nauwelijks mogelijk is en anderzijds omdat je doorgaans niet te maken hebt met een échte webontwikkelaar. De wensen die je hebt kunnen lang niet altijd 100% worden uitgevoerd, laat staan dat er iemand is die kan aangeven wat er allemaal mogelijk is óf dat het misschien zelfs slimmer kan.

Wanneer je kiest voor écht maatwerk is eigenlijk vrijwel alles mogelijk, mits technisch haalbaar natuurlijk. Een gespecialiseerd bedrijf kan je helpen naar een oplossing. Kwaliteit, know-how, een toegepaste strategie en doordachte maatwerk features zijn essentiële zaken die nodig zijn om jouw website/webshop online te doen slagen. Daar gaat geld en voornamelijk tijd in zitten, maar na een paar jaar lach je hierom door de enorme groei die je hebt doorgemaakt.

blog image

#4 Gebruiksvriendelijkheid

Het mag dan misschien het meest gebruiksvriendelijke systeem heten, in de volksmond, maar dat wil niet zeggen dat er niets onduidelijk aan is. We hebben verschillende klanten die zijn overgestapt van het WordPress CMS naar ons en die geven stuk voor stuk aan dat het een enorme verademing is.

Het WordPress beheersysteem is vooral makkelijk voor de knutselwebbouwer. Zij weten waar ze moeten zijn om de website te beheren, onderhouden, aanpassen en uit te breiden. En vervolgens zit jij daar dan. Als trotse eigenaar van een nieuwe website. Waar je je een weg moet banen door een totale overkill aan opties en functies. Ons streven: een beheersysteem is niet voor de technisch onderlegde webbouwer, maar opgezet voor de eigenaar van de website die intuïtief en simpel aanpassingen moet kunnen doen zónder het gevoel te hebben iets kapot te kunnen maken. En had ik al gezegd dat er in ons beheersysteem óók maatwerk mogelijk is?

WordPress, of toch maar niet…

Voor het beste resultaat is het niet slim om voor een knutselclub te kiezen die je website gaat bouwen. Of dat nu in WordPress is, of in een ander systeem. En natuurlijk zijn er dus professionele webbouwers die serieus maatwerk leveren in WordPress en écht wel met je kunnen meedenken. Het feit blijft wel dat je website dan draait op het meest gehackte systeem van dit moment. Lees je in, vraag door, vermijd knutselclubs als je maatwerk wil en kies bewust. Gaat er dan alsnog iets mis? Je kunt bij ons terecht ;)