Blog

Waarom een blog?

Door Claire Lardenois
22 / 02 / 2019

Je ziet ze overal! Op veel websites kun je je kont(je) niet keren, of je komt er een blog tegen. Soms is het een verkapte nieuwspagina, maar de vraag blijft: waarom doen bedrijven dit? Kost dat niet ontzettend veel tijd? Op de laatste vraag kunnen we gerust antwoorden dat je er behoorlijk wat tijd mee kwijt kan zijn en al helemaal als je niet zo’n schrijver bent. Op de grote waarom-vraag, is een wat grondiger antwoord nodig.

#1 Vindbaarheid

Wij hebben twee redenen. Laten we met de saaiste, maar wel een hele nuttige, beginnen. Door te bloggen heb je de mogelijkheid beter vindbaar te zijn in zoekmachines. De reden is belachelijk simpel: hoe meer relevante pagina’s, hoe meer er voor Google te indexeren valt.

Als je het goed doet, is ieder blogbericht een nieuwe pagina. Een extra blogitem, wil dus automatisch zeggen een extra pagina. Aangezien zoekmachines grofweg alle pagina’s indexeren, wordt ook je nieuwe blog opgemerkt. Hoe meer er te indexeren valt, hoe meer kans je hebt dat een bezoeker via één van je pagina’s op je website belandt. Ja, dan kan het dus zijn dat ze via een blogartikel binnenkomen. Zorg er dus áltijd voor dat bezoekers vanaf daar, door kunnen klikken naar de rest van je website. Dat het er kek uitziet én je iets boeiends zegt, telt ook mee natuurlijk.

Relevante content

Klakkeloos bloggen, als een dolle stier extra pagina’s aanmaken en zoveel mogelijk zoekwoorden op een pagina knallen, zou ik dan wel weer even uit je hoofd laten. Zoekmachines zijn akelig slim. Ze merken op wanneer iets enkel is geplaatst om opgemerkt te worden voor zoekresultaten. Dingen als tags opnemen in je footer, pagina’s aanmaken met linkjes of witte tekst op witte achtergrond (ja serieus, dat gebeurde), werken hierdoor allang niet meer. Sterker nog, Google straft onmiddellijk. Er wordt steeds beter bekeken of de tekst en afbeeldingen die gebruikt worden, wel bijdragen aan het grotere geheel. Is je blogartikel relevant ten opzichte van de rest van je website? Zijn de linkjes die je gebruikt naar andere pagina’s wel van enige waarde? Het gaat er eigenlijk gewoon om dat je relevante content bijdraagt. 

Boerenverstand

Voor in je achterhoofd: kijk naar je zojuist gemaakte pagina en bedenk jezelf als je hier als bezoeker op komt, is dit dan een nuttige en prettige pagina? Is het antwoord ‘nee’, dan vinden zoekmachines dat waarschijnlijk ook niet!

Uiteraard zijn er allerlei foefjes, maar ook uitzonderingen en verschillen tussen mens en computer. Het zal je niet verrassen dat technologie steeds beter wordt. Hierdoor zijn de verschillen tussen mens en computer steeds kleiner en wordt de impact steeds groter!

blog image

#2 Profileren

De tweede reden en voor ons meteen de belangrijkste: profileren en kennis delen. Het is slim om online te laten zien waar je verstand van hebt, waar je je mee bezig houdt en wat nog meer. Mensen snuffelen vaak eerst online even aan je (voor de visueel ingestelde lezer: thank god dat dit lekker digitaal gebeurt), voordat ze contact leggen. Hoe fijn is het als een potentiële klant dan geboeid kan lezen en ziet wat er schuil gaat achter die fancy website van je? Of dat een trouwe klant weet waar hij allemaal voor bij jou terecht kan?

Gedachtegoed

Door te bloggen kunnen we aan de man brengen wat we denken, hoe we met vraagstukken omgaan, wat onze aanpak is en kennis delen. Voor Komma betekent dat ook het delen van ons gedachtegoed rondom allerlei zaken. Niet alleen klanten, maar ook potentiële klanten of random mensen die onze website bezoeken kunnen op die manier een inkijkje krijgen in onze aanpak. Aanpak rondom projecten of bijvoorbeeld onze bedrijfsvoering. We delen wat we weten en zorgen er op die manier voor dat ons online profiel steeds completer wordt.

Eigen content

Het voordeel van bloggen is ook dat je niet in zak en as hoeft te zitten wat je dit keer in vredesnaam moet delen op je social media kanalen. Je kunt natuurlijk eenvoudig via Facebook, LinkedIn of misschien wel via Instagram je blogitems onder de aandacht brengen. Je brengt ze dan bij je volgers en vrienden onder de aandacht en zo automatisch ook bij veel meer mensen. Niet alleen handig voor de bezoekersaantallen, maar ook zeker voor het opbouwen van jouw rol en expertstatus

En concurrenten dan?

We kunnen niet voor iedere branche spreken natuurlijk, maar doorgaans hoef je niet bang te zijn wanneer je kennis deelt. De kennis toepassen is namelijk nog een tweede ding. Wanneer je te behoudend spreekt, vermeld je eigenlijk niks en is een blog helemaal niet interessant. Dan doe je eigenlijk een heleboel moeite voor niks! 

Is ons advies dan altijd ‘start met bloggen’? Nee, helemaal niet. Het draagt zeker bij, maar als je niet van plan bent er ruimte voor te maken in je agenda of als je het gewoon ontzettend vervelend vindt dan doe het vooral niet. Als je er wel iets in ziet, just give it a try!