Blog

Vraag dit nooit aan een designer

Door Arnoud Jacobs
09 / 03 / 2020

Het vak van een ontwerper is voor lang niet iedereen goed te begrijpen. Dat snappen we, want het blijft iets abstracts. Het is moeilijk voor te stellen hoelang het creëren van iets nieuws duurt, zeker als je zelf weinig in creatieve sferen bezig bent. Sommige vragen zijn zo veelvoorkomend, dat het ons niet verkeerd leek hier een blog aan te wagen. Dan leggen we voor eens en altijd uit, waarom sommige vragen minder handig zijn. Doe er je voordeel mee!

Kun je mijn logo groter weergeven?

Het is algemeen bekend dat veel ondernemers hun logo nooit groot genoeg vinden op welke uiting dan ook. Althans, dat is onze ervaring. Voor een designer is het een uitdaging het logo groot genoeg te maken, maar te zorgen dat het de boel niet uit balans trekt.

Hoe groter iets is of hoe prominenter iets in beeld is gebracht, hoe belangrijker dit doorgaans is. Is je logo écht het te verspreiden doel? Klopt het dat álles het belangrijkste is? Het verschilt per uiting welke prioriteit verschillende informatie heeft, wat je wil communiceren en dus hoe prominent het logo in beeld mag komen. Bij het ontwerpen van een website of brochure moet het logo er duidelijk op staan, maar niet meer dan dat. Dus: op een visitekaartje maken we zeker plaats voor het logo, maar is het allerbelangrijkste dat de contactgegevens er duidelijk op staan. Op een reclamebord naast het voetbalveld mag het logo dan weer wel knallen.

Ik zie nog lege ruimte, kun je daar nog iets mee doen?

Designers maken bewust gebruik van zogenaamde witruimte. Om de rust in een ontwerp te bewaren, om onderdelen van de huisstijl beter uit te laten komen of om welke reden dan ook. Opvullen met afbeeldingen, tekst, printjes en dergelijke maakt een ontwerp doorgaans niet beter. Anders had de designer dat al wel eerder gedaan ;)

blog image

Kun je alvast een opzetje maken? We bespreken later de details wel.

Het antwoord is nee. De details, content, wensen en eisen zijn van essentieel belang voor de insteek van een ontwerp. Zonder deze informatie gaan we niet van start. Het kan uiteraard wel, maar voor verloren uren betalen vindt werkelijk niemand leuk. Helemaal opnieuw beginnen en werk weggooien ook niet.

Zo duur? Een andere ontwerper die ik ken is veel goedkoper!

Dat kan. Er zit veel verschil in prijs, kwaliteit, mate van meedenken en verdere achtergrond die meetelt in het bepalen van een prijs. Onbewust vergelijk je misschien appels met peren en dat is nog logisch ook. Je ziet het verschil pas als je twee designers exact dezelfde opdracht laat uitvoeren, maar daar gaat natuurlijk niemand voor betalen. Vraag door, luister naar argumenten, vraag om voorbeelden van eerder werk en bepaal zelf waar je gevoel naar uitgaat. Eerlijk is eerlijk: als je minder wil uitgeven, kies dan ook voor de goedkopere optie en accepteer een ander eindresultaat.

blog image

Duurt dat zo lang? Dat is toch in een kwartiertje wel gepiept?

Het geven van een urenindicatie is niet makkelijk en afhankelijk van een heleboel ‘mitsen en maren’. Dat wil niet zeggen dat een afgegeven urenindicatie maar wordt verzonnen of een random getal is waarover te onderhandelen valt. Communicatie met jou als klant, brainstormen met collega’s, schetsen, presenteren en alles omtrent het voltooien van het antwoord op je vraag wordt meegenomen. Het kan soms in minder uren, maar dat heeft effect op het resultaat. Doorgaans mag je verwachten dat hoe meer uren er worden besteed, hoe beter het eindresultaat zal zijn.

Al met al kunnen we ons de vragen soms best voorstellen. Hierbij zijn misschien de antwoorden ook redelijk logisch. Stop vooral niet met vragen stellen en al helemaal niet als je je écht dingen afvraagt, want daar zijn we ook gewoon voor.