Blog

Niet zo'n hip begrip: kernwaarden

Door Claire Lardenois
11 / 09 / 2018

Als je even pech hebt, krijg je als medewerker zo’n vijf tot tien woorden door je strot geduwd. In het uiterste geval zijn het Engelstalige containerbegrippen, zonder duidelijk verhaal of verband waardoor een gemiddelde medewerker er werkelijk niets mee kan. Voorkom dit en maak er net als wij, een feestje van! Een feest van herkenning weliswaar.

Kernwaarden zijn er niet persé om te bepalen waar het bedrijf heen gaat, maar om in woorden te vatten wie je als bedrijf eigenlijk bent. Waarom handel je op een bepaalde manier? Hoe ga je met collega’s om? Op basis van wat, worden er knopen gehakt? Wat is de drijfveer van medewerkers? Kortom: waarom kom je ’s morgens je bed uit?

Alles begint met de eerste indruk.

Wie ben jij als bedrijf? Wat maakt je uniek? Wat zijn je kernwaarden? Hoe draag je die uit? En dat alles zonder te veel regeltjes op te leggen en iedere unieke medewerker in zijn waarde te laten. Het is van belang te weten wie je bent als bedrijf, ervoor te zorgen dat je interne processen matchen met je kernwaarden en dat iedere werknemer weet waar we het met z’n allen voor doen.

De kracht van goede kernwaarden is, dat ze makkelijk door te voeren zijn in de organisatie. Je bent dus niets aan het veranderen maar gewoon het beestje bij de naam aan het noemen. Medewerkers zullen het niet ervaren als een peptalk van bovenaf, maar als een logische factor die structuur geeft.

To do

Heb je nog geen kernwaarden of wil je deze opnieuw definiëren, hierbij vijf to do’s.

#1
Zorg voor duidelijke kernwaarden, maximaal drie stuks, die tot de verbeelding spreken. Een saai begrip is prima, maar drie saaie begrippen brengen geen leven in de brouwerij. Zoek net zo lang tot jij het woord hebt gevonden dat de lading dekt en het juiste gevoel raakt.

#2
Controleer of je begrip concreet is. Containerbegrippen en clichés zijn niet toegestaan. Bijna ieder woord heeft een dubbele betekenis, maar zorg dat het voor de organisatie maar op 1 manier wordt uitgelegd.

#3
Beschrijf iedere kernwaarde met losse andere begrippen, om de lading van je kernwaarde te omlijsten. Je hebt dan meteen een woordenlijst voor de tekstschrijver, die hiermee aan de slag kan voor bijvoorbeeld je website of brochure!

#4
Bekijk het bedrijf na het bepalen van de kernwaarden kritisch. Wat zijn voorbeelden die je nu al doet en perfect in het plaatje passen. Onze ‘humor’ zit ‘m bijvoorbeeld in foute woordgrappen intern en flauwe hashtags bij een Facebook of Instagram post. Maar misschien zijn er ook wel punten waar je botst met je kernwaarden. Een knoop hakken is nu in ieder geval wat makkelijker.

#5
Toets na het bepalen of medewerkers in het plaatje passen, of de bedrijfsuitstraling voldoet en wat er eventueel aan quick wins veranderd kan worden.

blog image

Voor latere zorg, maar niet minder belangrijk is het laten leven van de kernwaarden. Dat doe je simpelweg door ermee te werken en het dieper in de organisatie door te voeren. Bekijk per kernwaarde waarop je (potentiële) medewerkers wil beoordelen, zodat mensen echt bij het bedrijf passen. Zorg dat je de boel intern op orde hebt. Ga je vervolgens externe communicatie uitingen doen? Zorg dan dat deze op z’n minst aan twee kernwaarden voldoen. E-mailhandtekening, offertemap, folder of nieuwe website? Bekijk het kritisch en voer je kernwaarden door. Dat kan soms in de kleinste dingen, maar juist die zijn cruciaal. 

Twee voorbeelden als afsluiter

Is één van je kernwaarden bijvoorbeeld Laagdrempelig, zorg dan dat het op de website heel makkelijk is om contact op te nemen. Kijk ook eens naar de bewegwijzering in en rondom het pand. Is het duidelijk waar iemand zich moet melden? Is jezelf melden wel nodig of kan iemand gewoon binnenlopen door de openstaande deur?

Rust is een kernwaarde. Is de ruimte waarin je werkt rustig? Straalt je logo rust uit? Heb je bijvoorbeeld ook gedacht aan een clean desk policy om de rust te bewaren? Geef de voorkeur aan kalme social media posts in plaats van drukke afbeeldingen met ‘confetti all over the place’.