Blog

Geef je bezoekers een turbulentieloze landing

Door Twan Lammers
21 / 04 / 2020

Iedereen heeft een hekel aan turbulentie. Zo ook je website bezoekers. Waarom zou je mensen dan laten landen op de homepage, waar ze 20 richtingen op kunnen. Dat is hetzelfde als een vliegtuig laten landen op een druk kruispunt. Toch komt dit voorbeeld nog vaak voor en daarom dat ik in deze blog een aantal tips geef voor de perfecte landingspagina.

Allereerst even wat duidelijkheid scheppen: Wat is een landingspagina?

Een landingspagina is een plek waar mensen als eerste op terecht komen, nadat ze in Google op een specifieke term gezocht hebben of op een advertentie hebben geklikt. Het doel van een landingspagina is om één product of dienst uit te lichten en de bezoeker zo min mogelijk afleiding te geven. De bovenkant van de pagina kun je zien als het begin van een landingsbaan en de onderkant het einde; een perfecte rechte weg, zonder kuilen.

Een goede landingspagina zorgt ervoor dat je hoog scoort in Google en dat je bezoekers over de streept trekt om bijvoorbeeld contact met je op te nemen of een e-mailadres achter te laten. Toch wordt een landingspagina vaak niet in het menu getoond. Dit komt door het zoekwoord. Op onze site zie je in het menu bijvoorbeeld ‘website’ staan onder diensten. Stel we zouden een landingspagina gaan maken voor de zoekterm ‘website laten maken’, ‘maatwerk website’ en ‘website ontwikkelaar’. Het zou er onprofessioneel uitzien als je dit zo toont in het menu, zie onderstaand.

blog image

Duidelijk? Mooi! Dan geef ik je nu een aantal praktische tips waar je vandaag nog mee aan de slag kunt. Dus geen smoesjes meer van ‘ik weet niet hoe ik moet beginnen’ of ‘ik ben daar niet zo in thuis’. Daar trappen we niet meer in ;)

1. Denk goed na over zoekwoorden

Ga alsjeblieft niet als een kip zonder kop aan de gang, want haastige spoed is zelden goed. Zonder zoekwoorden onderzoek heb je grote kans dat je op pagina 12 in Google terecht komt of dat alleen een verdwaalde Indiër zoekt op de door jouw gekozen term. Zelf gebruik ik vaak de zoekwoorden planner van Google. Hier kun je de zoekvolumes achterhalen en het geeft een indicatie van de concurrentie op het betreffende woord. Focus je dus niet blind op de hoeveelheid zoekverkeer, want ik verzeker je dat je op zoekwoorden als hypotheek, autoverzekering of geld lenen geen schijn van kans hebt om überhaupt bij de top 20 in Google te komen. Om de zoekwoorden planner te gebruiken, heb je wel een Google Ads account nodig. Heb je dat niet, dan is Ubersuggest of Google Trends een goed alternatief.

 

2. Maak een online flyer van je landingspagina

Niemand zit te wachten op een enorme lap tekst op een pagina, zelfs Google tegenwoordig niet meer. Vrijwel iedereen scant op het internet. We lezen koppen en stukjes die we interessant vinden, maar slechts een beperkte groep zal regel voor regel doorlezen. Zorg er daarom voor dat de landingspagina aantrekkelijk is en makkelijk scanbaar. Gebruik als voorbeeld een flyer. Die bevatten vaak kleine stukjes tekst en goede foto’s. Een flyer is makkelijk te lezen en heeft een duidelijke boodschap. Voordeel van online is dat je ook video’s kunt plaatsen, doe dat ook vooral.

Schrijf een verhaal wat aansluit bij je zoekwoord en vermeld de belangrijkste informatie in de introductie. Denk goed na over je onderscheidende waarde, want de bezoeker heeft wellicht al 6 websites bekeken. Dus wat maakt jouw dienst of product beter dan concurrent x?

3. Landingspagina’s ❤ overzicht

Een makkelijk scanbare pagina wordt ook gekenmerkt door overzicht. Dit kun je creëren door gebruik te maken van een duidelijke titel. Zo weet de bezoeker direct dat hij op de goede plaats is. Zorg daarnaast voor voldoende tussenkopjes, zodat de bezoeker relevante informatie snel gevonden heeft. Wees verder niet bang om af en toe een keer op enter te drukken, want witruimte zorgt voor rust en overzicht. Ook kun je ter afwisseling opsommingen gebruiken. Zo ziet de lezer in één oogopslag wat je te vertellen hebt.

4. Zorg ervoor dat Google je pagina ook leuk vindt

Je was waarschijnlijk al aan het wachten op de SEO tips, maar deze plaats ik bewust pas in tip 4. Je moet namelijk je landingspagina in de eerste plaats voor je bezoeker schrijven, want die zorgen voor conversie. Daarom komt Google pas op de tweede plaats (Ik hoop dat Larry Page niet meeleest). Dit houdt echter niet in dat SEO minder belangrijk is. Door simpele aanpassingen aan je pagina, kun je makkelijk een paar plaatsen hoger in Google komen.


Plaats je zoekwoord op de volgende plaatsen:

  • Titel
  • Tussenkopje(s)
  • URL
  • Introductie
  • Aantal keer in de rest van de tekst
  • Meta title: dit is de titel die je in Google ziet staan
  • Meta description: dit is de omschrijving die je in Google ziet staan
  • Afbeeldingsnaam
  • Alt-tag: dit is een tag die je mee kunt geven aan een afbeelding

Let erop dat je tekst makkelijk en natuurlijk leesbaar blijft door het toevoegen van zoekwoorden. Is dit niet geval, gebruik dan synoniemen van het woord. Google is tegenwoordig slim genoeg om synoniemen te begrijpen. Schrijf verder een tekst van bij voorkeur minimaal 300 woorden.

5. Ready for action

Je pagina is aantrekkelijk en geoptimaliseerd voor Google, ben ik nu klaar? Nee, je vergeet een belangrijk onderdeel: de call-to-action. Mensen willen na het lezen van zo’n fantastisch mooie landingspagina namelijk gegarandeerd zaken met je doen. Maar dan moet je ze wel een duidelijke button laten zien met een triggerende tekst. Plaats deze button bovenaan de pagina, voor de snelle beslissers, en onderaan voor de echte lezer.