Blog

Ga je lekker in de carrousel?

Door Rob Hoeben
01 / 07 / 2019

Tenzij je heerlijk zit te chillen op een zogenaamd dravend paard tijdens een ronddraaiende rit in de oldskool stoomcarrousel, wil je gewoon geen carrousel. Niet op je website althans. Een roulerende selectie van afbeeldingen bovenaan je website lijkt misschien een goede optie, maar is het in werkelijkheid niet. Ook als je niet kan kiezen wat er op de meest prominente plek van je website moet staan: laat je keuze niet vallen op een carrousel…

Probleem 1: ‘boven de vouw’-overtuiging

Er heerst nog vaak het idee dat de belangrijke informatie meteen zichtbaar moet zijn, zonder te scrollen. Het hele idee van boven de vouw, komt overigens uit het krantentijdperk. Je kent het, grote kranten staan dubbelgevouwen in de schappen en alleen de belangrijke kop sprong in het oog. Dit principe nu hanteren is gewoon jammer, want in het hedendaagse tijdperk waarbij veel webgebruikers actief zijn op hun telefoon, is scrollen steeds normaler geworden. De eerste impressie van een website is dus veel uitgebreider dan puur en alleen het beetje content dat je ziet voordat je verder navigeert.

Probleem 2: kansen spreiden

Aanbiedingen knallen vaak lekker in een carrousel. Je kunt er eindeloos nieuwe producten en prijsknallers in kwijt. Is aanbieding één niks, dan staat er misschien op slide twee, drie, vier of vijf nog wel iets. Het vervelende van al je werk is, dat het niet zichtbaar is voor de bezoeker. De eerste slide wordt gezien, de tweede heel misschien, maar de rest niet. Uit onderzoeken blijkt dat minder dan 1% van de gebruikers op een carrousel klikt. Klikt iemand wel, dan kan het ook nog eens een partijtje frustrerend werken als de carrousel nét even te snel gaat en je zo per ongeluk op de pagina bijbehorende bij de volgende slide terecht komt. Met het spreiden van je kansen, zorg je er dus eigenlijk voor dat mensen geen enkele kans benutten.

Probleem 3: veelzijdigheid laten zien

Zelfs een volledig verhaal vertellen en doorklikken naar de bijbehorende pagina’s is mogelijk. Hierbij geldt hetzelfde als voor kansen spreiden: mensen wachten je slider écht niet af. Daarbij komt het fenomeen ‘banner blindness’ nog om de hoek kijken. Automatisch bewegende carrousels kunnen mensen onbewust aanzien voor een advertentie. Dit komt omdat we, door de vele bewegende beelden online, inmiddels een behoorlijk getraind oog hebben en bewegende beelden op websites dus negeren. Het kan dus zomaar zijn dat je bezoeker de zorgvuldig opgestelde carrousel niet eens ziet en dus alle voor jou zo belangrijke informatie misloopt. Met zoveel mogelijk willen tonen, toon je dus eigenlijk niks.

blog image

Zo gaan we het wel maken

Naast bovenstaande problemen, zijn er waarschijnlijk nog veel meer redenen om te kiezen voor een roulerende carrousel. Eigenlijk is er maar één duidelijke reden om niet te kiezen voor die eeuwige slider: je bereikt je doel niet.

Sleutelwoord om te bepalen hoe het wél moet: prioriteren. We merken dat prioriteit bepalen voor veel ondernemers moeilijk blijkt. Het kan ook best akelig zijn, want door focus te bepalen lijkt het bijna alsof je andere aandachtspunten, diensten of producten naar de achtergrond schuift. Breng je geen prioriteit aan dan loop je het gevaar dat zomaar alles als even belangrijk wordt beschouwd en plompverloren in een carrousel verdwijnt. Zonde van je tijd, zonde van de prominente plek.

Bekijk wat je wil bereiken met je homepagina, landingspagina of waar dan ook. Wat is je boodschap en kies hier één sterk beeld bij. Wil je meerdere acties promoten, kies er dan bijvoorbeeld twee en maak er statische rustige afbeeldingen van met doorklikmogelijkheid. Heb je een goede webdesigner in de hand genomen, dan kan je boodschap ook grafisch opgelost worden.

blog image

Wacht! Soms kan het wel…

Wil je sfeerfoto’s laten zien, productfoto’s tonen of bijvoorbeeld een impressie geven van een bijeenkomst? Dan mag je gebruik maken van een carrousel, mits het niet op de homepagina staat of een te belangrijke plek krijgt. Beschouw de belangrijke pagina’s van je website als conversie machine en niet als etalage van iedere scheet die je laat. Bepaal je koers!