Blog

Een nieuwe website: waar begin ik?

Door Vincent van Lierop
28 / 07 / 2020

Je bent niet de eerste die bij ons aan tafel komt zitten met een heel eisenpakket aan gewenste functionaliteiten. Je bent ook niet de eerste die komt voor een gesprek over een nieuwe website en eigenlijk geen flauw idee heeft waar ‘ie aan begint. Is het belangrijk om al een beeld te hebben, voordat je in gesprek gaat? Wat ons betreft hoeft dat niet. We stellen genoeg vragen om te achterhalen wat je nu eigenlijk wil. Zelfs als je álles al uitgekristalliseerd denkt te hebben.

Blanco

Doorgaans stappen wij een eerste gesprek redelijk blanco in. Oké, we willen wel even weten welk bedrijf we voor ogen hebben en uiteraard bekijken we de huidige website even als die er is. Voornamelijk om even te zien wat je doet en hoe de huidige situatie eraan toe is, want met de status van de huidige website kunnen we natuurlijk niets. Je zit niet voor niets om tafel voor een nieuw exemplaar!

Er zijn een heleboel dingen die we willen weten, nog los van de vragen die jij waarschijnlijk aan ons hebt. In principe zijn er drie zaken erg belangrijk.

#1 Waarom

We verwachten niet direct een helder antwoord op de vraag, maar we vinden het erg belangrijk te weten waarom je een (nieuwe) website wil. Is er ontevredenheid? Is de website verouderd? Voldoet de huidige website niet aan de wensen? Wat precies de trigger is voor een nieuwe website, geeft een beeld van het huidige ‘probleem’ of de vraag die ergens ligt. Vaak is dit een mooi startpunt om vanuit te vertrekken naar het bespreken van de nieuwe wensen.

blog image

#2 Wensen

De mooiste taak voor ons! Waar moet de website aan voldoen? Wat is je doel? Welke functionaliteiten moet je website bevatten? Vaak kunnen we op een heleboel functionaliteiten van je lijstje al aangeven dat we dit standaard verzorgen. Denk bijvoorbeeld aan responsive webdesign, contactformulieren en een beveiligde verbinding. Doorgaans bekijken we de lijst, maar willen we eerst de waarom-vraag beantwoord hebben. Met die achterliggende informatie hebben we vaak nog andere mogelijkheden, nieuwe ideeën, kunnen we uitleggen waarom iets niet of juist wél werkt.

Het kan ook zijn dat we nieuwe koppelingen moeten maken die we nooit eerder gerealiseerd hebben. Maak je hier niet druk om! We hebben zoveel andere zaken wel gedaan, dat doorgaans de ene of de andere koppeling niet uitmaakt. Al is dat voor een leek nauwelijks te bevatten. Zodra we documentatie kunnen bemachtigen, komt het hoe dan ook in orde.

blog image

#3 Tijdsbestek

Belangrijk en niet altijd een leuk onderwerp is de deadline. Steeds vaker zien ondernemers in dat goed werk tijd kost. Wil je snel een uitgebreide maatwerk website online hebben staan, dan moeten we je teleurstellen. Eventueel kunnen we je natuurlijk wel verder helpen met een tussentijdse oplossing. 

Vergeet niet dat het maken van een website op hoog tempo, ook heel erg veel van jou of je medewerkers eist. Er moet van alles worden geregeld: interview met de tekstschrijver, tekstcontrole, fotografiedagen, opruimen en poetsen voor de foto, afspraken rondom de nieuwe website, voorstellen moeten worden gecontroleerd, beoordeeld en getest… Hoe hard wij er ook aan trekken, we hebben jou als klant keihard nodig.

Al met al

Dit geeft stof tot nadenken. En misschien ook wel niet, want als je nieuwe website overweegt mag je dus blanco bij ons aankomen. Graag zelfs, want wij horen je wel uit. Wij gooien graag onze kennis in de strijd om ervoor te zorgen dat je een beter exemplaar online zet dan ooit tevoren.