Blog

Branding is nét meisjes versieren

Door Rob Kömhoff
30 / 04 / 2019

Laatst dacht ik terug aan de roerige tijd als 16-jarige, waar je op stap maar een doel had: meisjes!

Je kan stellen dat branding en het bereiken van je doelgroepen veel weg heeft van het versieren van een meisje in de kroeg. Jezelf voordoen als iemand die je niet bent, werkt niet voor de lange termijn en een onrealistisch lulverhaal ophangen om jezelf te verkopen slaat al helemaal niet aan. ‘Vluggertjes’ zijn leuk als quick win, maar kosten vaak meer tijdsinvestering dan dat het oplevert. Lange termijnrelaties ontstaan alleen als je écht bij elkaar past: zowel bij een privé- als zakenrelatie. 

Kroegtactieken

Daar sta je dan als snotneus, in een kroeg vol ‘potentiële klanten’. De gemiddelde versierpoging van een jong ventje houdt vaak in: stoer doen, jezelf groot maken en maar vertellen dat je van reizen en fitness houdt. Of iets anders wat op dat moment hip klinkt. Dat kan in de kroeg een keer werken, maar op de lange termijn houd je die façade niet vol. Dan gaat het om je échte karaktereigenschappen, waardoor het klikt of juist niet klikt. Daarom vind ik het zo bijzonder dat veel bedrijven nog steeds communiceren als een 16-jarige in een kroeg.

Clichéminee

‘De beste kwaliteit voor de laagste prijs!’, ‘Hét specialistische adviesbureau van A tot Z én meer!’ en daarbij vooral vertellen hoe maatschappelijk verantwoord je bedrijf is: een greep uit de slogans van een gemiddeld MKB. Dat is waarschijnlijk niet waarom een klant voor jou kiest, want het zegt niks over jou of de collega’s met wie de klant zaken doet!

Als kind vonden we iemand leuk of stom. We maakten vriendjes op basis van ons gevoel bij een persoon. En ik geloof dat we dat gevoel nog steeds gebruiken om ook zakelijke beslissingen te maken. Iemand kan je een geweldige offerte aanbieden, waarbij alles op papier klopt. Maar als het niet klikt met de persoon tegenover je, zul je niet snel een handtekening zetten. En juist die klik, heeft met karaktereigenschappen te maken.

blog image

Hoe dan wel?

Waarom kies ik als klant voor jouw bedrijf en niet voor je concurrent? Hoe zorg je ervoor dat je bedrijf inspireert en de juiste klanten en medewerkers aantrekt?

Bij Komma geloven we dat de combinatie van karaktereigenschappen van oprichters en directie, altijd terug te vinden zijn in het gedrag van de gehele organisatie. Wij helpen die typerende eigenschappen te benoemen. We gaan dus geen dingen verzinnen die er niet zijn. Want pas als alles wat je doet, zegt en laat zien dezelfde associaties opwekt, bouw je aan een sterk merk. Dat kan dus alleen als je dicht bij jezelf blijft.

Honger, helder, humor

De typerende karaktereigenschappen bij Komma zijn honger, helder en humor. En deze kernwaarden zie je overal in terug: in een pitch bij een netwerkclub, onze huisstijl, visitekaartjes, functietitels, kantooraankleding, sollicitatiegesprekken, websiteteksten, offertes, bedrijfsbeslissingen en zo kan ik nog uren doorgaan. Maar nét zo belangrijk: je ervaart honger, helder en humor in iedere collega en in ieder project dat we opleveren.

Vertaal je kernwaarden naar binnen en naar buiten

Gebruik je kernwaarden als kapstok voor de gehele organisatie en toets ze op interne factoren, externe factoren én je product of dienst. Zijn je kernwaarden bijvoorbeeld kalm, onafhankelijk en moedig? Dan krijg je een compleet andere merkbeleving dan wanneer je kernwaarden speels, doortastend en openhartig zijn. Stel jezelf constant de vraag of wat je doet, zegt en laat zien past bij je kernwaarden. Een goed begin is een logo en huisstijl die dezelfde associaties opwekken, als wanneer iemand met jou als ondernemer in gesprek is. Want wanneer er visueel iets verandert waar je iedere dag mee geconfronteerd wordt, dan ga je er vanzelf naar handelen.

Een sterk merk worden is een flinke klus. Maar je gaat goed van start als je jezelf blijft en met zijn allen handelt naar je eigen kernwaarden. Als mensen bij elkaar passen, ongeacht of je klant, leverancier of collega bent, levert je werk energie op. Pas je niet zo goed bij elkaar, dan kost het vaak energie. Laat daarom zien wie je echt bent en verschuil je niet achter commerciële bullshitslogans. Zowel in de kroeg, als op je werk.